Imkanal från storkök eller restaurang
Imkanal är de fläkt- och kanalsystem som betjänar storkök.
Imkanal är ett anmälningspliktigt objekt som finns i storkök och som väsentligt påverkar brandskyddet i en byggnad och måste därför kontrolleras av sakkunnig före det börjar användas. Storkök avser kök som inte är att likställa med matlagning i ett hushåll, det vill säga där matlagning sker i mer än ringa omfattning. Detta innebär att köket ska anslutas till en rätt klassad och godkänd imkanal.
En imkanal ska registreras för sotning och brandskyddskontroll innan den får tas i bruk. Fastighetsägaren eller nyttjanderättshavaren är ansvarig för att anläggningen är i godkänt skick och underhålls, kommunen ansvarar för att rengöring utgörs enligt gällande frister. AVRF ansvarar för kontroll av imkanalen enligt en tvåårsfrist.
Vid projektering av ny- eller ombyggnation rekommenderar vi att man följer branschstandarden ”Imkanal 2022” som är en utförlig vägledning för att uppfylla kraven i Boverkets byggregler BBR.
Branschrekommendationen baserar sig på föreskriftskrav och allmänna råd i BBR, samt av myndigheter, organisationer och företag gjorda tolkningar av regelverket, uttryckta som anvisningar och vägledningar till reglerna.