Krisledningsplan

Alla kommuner har skyldighet att planera för hur en extraordinär händelse skall ledas, hur berörda skall informeras och på vilket sätt samhällsviktig verksamhet kan bedrivas under sådana förhållanden. I planen skall det framgå hur kommunens ledningsfunktion ser ut under sådana förhållanden och på vilket sätt krisledningsnämnden med dess stödfunktioner är organiserad.

Krisledningsnämnden

Enligt lagen om extraordinära händelser ska varje kommun ha en nämnd för att fullgöra uppgifter under en extraordinär händelse, en så kallad krisledningsnämnd. I de flesta fall kan kriser hanteras av den ordinarie organisationen utan att nämnden sammankallas.

Nämndens ordförande, eller vid dennes bortfall vice ordföranden, beslutar när nämnden ska träda i funktion. Krisledningsnämnden får fatta beslut om att ta över hela eller delar av verksamhetsområden från övriga nämnder, i den utsträckning som är nödvändig med hänsyn till den situationen.

Stöd vid kris - POSOM

POSOM står för Psykiskt Och Socialt Omhändertagande. Socialförvaltningen är ansvarig för organisationen kring arbetet. Ledningsgruppens deltagare är bland annat från socialtjänst, skola, kommunledningen, primärvården, kyrkorna, polisen och räddningstjänsten. Det finns en stor resursgrupp kopplad till POSOM's organisation.

POSOM-gruppen ska vara ett stöd för de inblandade och en samarbetsyta för samhällsfunktioner när kommunens och primärvårdens ordinarie resurser för stödverksamhet inte kan hantera situationen. Det kan vara en större olycka, med ett stort antal drabbade eller berörda människor.

Om POSOM blir aktiverat kommer det att finnas information på kommunens hemsida om vart du kan vända dig och vilka telefonnummer som gäller. Finns det ingen sådan information så är det genom de ordinarie vägarna som du skall söka din hjälp.

Risk- och sårbarhetsanalys

Kommuner och landsting ska enligt lag genomföra en risk- och sårbarhetsanalys för extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap.

Alingsås och Vårgårda kommun gör årligen en inventering av de kända hot och risker som finns i kommunen. Underlagen tas fram av respektive förvaltning eller bolag genom att man undersökt vilka kända hot och risker som kan påverka verksamheten. Resultatet av inventeringen presenteras i en risk- och sårbarhetsanalys.

Syftet med analysarbetet är att öka medvetenheten och kunskapen hos beslutsfattare och verksamhetsansvariga om hot, risker och sårbarheter inom det egna verksamhetsområdet samt att skapa ett underlag för egen planering.