Organisation
Räddningstjänstförbundet styrs av en politisk direktion med nio ledamöter från Alingsås och Vårgårda kommuner. Direktionen utser en förbundsdirektör som är verkställande chef för räddningstjänstförbundet. Förbundet är uppdelat i två avdelningar som hanterar den dagliga verksamheten.
Räddningstjänstavdelningen
Förbundet har ständig beredskap med personal, fordon och räddningsmateriel för att kunna hantera de vanligast förekommande olyckshändelserna på ett effektivt sätt. Följande funktioner finns i beredskap dygnets alla timmar:
Räddningschef för att avgöra om kriterierna för räddningstjänst är uppfyllda samt för att ansvara för förbundets samlade beredskap och resursförsörjning, till en eller flera samtidigt uppkomna olyckor.
Insatsledare finns i ständig beredskap för att leda operativa räddningsinsatser inom hela förbundets geografiska område. Behovet av ledning är störst vid större olyckor och insatser som engagerar flera räddningsenheter.
Styrkeledare och fem brandmän finns brandstationen i Alingsås och i Vårgårdas och Sollebrunns deltidsbrandstationer är det en styrkeledare och fyra brandmän i tjänst för att genomföra de operativa räddningsinsatser som krävs då behovet uppstått.
Vid större olyckor eller olyckor där insatsen sträcker sig över längre tid samverkar kommunerna i Västra Götaland genom avtal. Varje kommun ska dock ha en grundberedskap för att kunna hantera kommunens egna normalhändelser.
Myndighetsavdelningen
Myndighetsavdelningen står på två ben - dels förebyggandeverksamheten och dels övergripande administration.
Förebyggandeverksamheten arbetar med tillsyn enligt Lag (2003:778) om skydd mot olyckor och Lag (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor. I detta arbete innefattas även brandskyddskontroller av eldstäder. Dessutom är man remissinstans för kommunernas planärenden och polisens tillståndsprövning för explosiva varor. Deltagande i bygglovsprocessen är en annan uppgift liksom rådgivning och information till invånare. Andra frågor är utbildning till medlemskommunernas anställda i brandskyddsfrågor samt information till förskolor, skolor.
Den administrativa verksamhetens främsta uppgift är att fungera för att arbetsgivaren skall kunna leva upp till gällande lagar och föreskrifter. Fakturor, löner, avtalsfrågor, personalplanering, arkiv, GDPR, diariehantering, upphandling, ekonomi och IT är några av de funktioner som dagligen utförs för att verksamheten skall fungera på ett bra sätt. Vissa administrativa arbetsuppgifter köper förbundet av Alingsås kommun för att kunna vara effektiva och ha tillgång till spetskompetens utan att bygga upp en egen tung administration.