Vägledning om åtgärder vid tillfällig övernattning

I samband med större idrottsevenemang, läger eller liknande uppstår ibland behovet med övernattning i skolsalar, gymnastiksalar och andra byggnader. Dessa byggnader är normalt inte utformade för att övernatta i och därför kan vissa nödvändiga skydd saknas.

Den som hyr ut en lokal eller byggnad för tillfällig övernattning är ansvarig för brandskyddet. Med tillfällig övernattning menas att lokalen används för övernattning några gånger om året. Det är inte meningen att ha ett boende med övernattande personer som byts ut varje vecka.

Uthyraren ska informera hyresgästen om hur brandskyddet i lokalerna är utformat. Hyresgästen ansvarar för att övernattningsverksamheten sker på ett från brandskyddssynpunkt betryggande sätt och att man vid övernattningstillfället har fungerande rutiner för utrymning och agerande i händelse av brand.

Räddningstjänsten godkänner inte några lokaler för övernattning men den som anordnar tillfällig övernattning ska anmäla detta. Syftet med anmälan är att räddningstjänsten ska vara informerad om att det vid anläggningen finns övernattande personer. I händelse av brand kan detta ha betydelse för alarmering av räddningsstyrkor och för räddningstjänstens agerande i samband med en eventuell räddningsinsats. Anmälan fråntar dock inte brandskyddsansvaret från den som upplåter eller använder en lokal för tillfällig övernattning.

För att vi internt ska kunna informera våra räddningsstyrkor och eventuellt göra ett platsbesök behöver vi få anmälan om tillfällig övernattning senast fem dagar innan den äger rum.

Att tänka på vid tillfällig övernattning

  • Övernattning bör i första hand ske i markplan

  • Klassrum för slöjd, NO-salar och liknande ska inte användas på grund av förekomst av brandfarliga varor

  • Det får inte sova fler personer i lokalen än vad den är godkänd för

  • Håll alla utrymningsvägar fria. Dessa får inte blockeras med stolar, madrasser och dylikt

  • Utrymningsvägar ska förses med vägledande markering (gröna skyltar som lyser i mörker)

  • Dörrar som leder ut ska kunna öppnas lätt, utan nyckel eller passerkort

  • Det ska finnas larm för tidig upptäckt av brand. Seriekopplade brandvarnare kan vara okej om lokalen inte har automatiskt brand- och utrymningslarm

  • Brandsläckare ska finnas placerade på väl synliga platser. Avstånd mellan släckare ska inte överstiga 25 meter

  • För varje övernattningsställe ska det finnas en säkerhetsansvarig. Säkerhetsansvarig ska vara väl insatt i hur en utrymning ska ske vid en brand samt var återsamlingsplatsen finns

  • Rutiner för hur utrymningen ska ske ska tas fram. Säkerhetsansvarig ansvarar även för att regelbundna brandskyddskontroller genomförs före och under övernattningstillfället. Säkerhetsansvarig ska säkerställa att varje deltagargrupp informeras om de råd och riktlinjer som finns avseende brandsäkerheten. Informationen ska bland annat ge anvisningar om branddörrar, utrymningsvägar, rökning, matlagning. Telefoner med information om hur du larmar 112 ska finnas tillgänglig för samtliga som nyttjar lokalerna.

Anmälan

Anmälan av tillfällig övernattning sker via e-tjänsten Anmälan tillfällig övernattning. Länk till e-tjänsten hittar du nedan. Du kommer att skickas vidare till Alingsås kommuns hemsida men e-tjänsten gäller för övernattningar inom både Alingsås och Vårgårda kommuner.